Normal_tanden__tand__gebit__tandarts__lach__mond

Hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas wil dat de behandeling van ontstoken tandvlees wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Nederlanders die rondlopen met ontstoken tandvlees kunnen erdoor andere ziektes of aandoeningen oplopen. Veel mensen weten dat echter niet en soms is (een dure) behandeling noodzakelijk. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit”, zegt Abbas. Chronisch ontstoken tandvlees kan leiden tot verlies van tanden en kiezen en een slechtere algehele gezondheid.

Voor mensen met diabetes bijvoorbeeld, kan ontstoken tandvlees de ziekte verergeren. Zodra hun tandvlees is behandeld, gaat het ook weer beter met hun diabetes en hoeven ze minder medicijnen te slikken. In de Verenigde Staten heeft de aanpak van parodontitis onder diabetici al bijgedragen aan een flinke kostenbesparing. Dit zou in Nederland ook kunnen, aldus Abbas.

Ontstoken tandvlees, dat onder meer veroorzaakt wordt door slechte mondhygiëne, vet eten, weinig vitamines en roken, is makkelijk te behandelen door een mondhygiënist. Deze kan de tandsteen en tandplak verwijderen, waardoor ook de ontsteking verdwijnt. Vroegtijdige behandeling hoeft niet duur te zijn, maar mensen die rondlopen met een ernstige variant moet soms tot wel drieduizend euro betalen.

Om dergelijke dure behandelingen te voorkomen, zou een vroegtijdige aanpak uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed moeten worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids