Normal_rss_entry-135750

Arjen Robben, Peter R. de Vries en Anita Witzier zijn op 29 mei anderhalf uur lang levende standbeelden op het Waagplein in Alkmaar. Tijdens de benefietshow Nederland staat op tegen kanker werven ze op deze manier donateurs voor KWF Kankerbestrijding. Arjen Robben transformeert tot volksheld Johan Cruyff, Peter R. de Vries krijgt de rol van Antoni van Leeuwenhoek, Anita Witzier kruipt in de huid van koningin Wilhelmina.

“Ik ben benieuwd hoe het is om levend standbeeld te zijn: 1,5 uur stilstaan op een plein met duizenden mensen, dat kan nog best weleens lastig worden’’, zei Witzier vrijdag tijdens een kick-off in Alkmaar, waar KWF Kankerbestrijding de rolverdeling bekendmaakte.

Robben transformeert tot volksheld Johan Cruyff, die twee jaar geleden overleed aan longkanker. “Ook in mijn directe omgeving zijn verschillende mensen getroffen door deze vreselijke ziekte’’, zegt Robben. “Daarmee komt het dichtbij. Ik ben blij dat ik op deze manier nu iets kan betekenen voor KWF Kankerbestrijding. Als zo veel mogelijk mensen donateur worden, dan kunnen we een doorbraak in kankeronderzoek mogelijk maken.”

Peter R. de Vries transformeert voor de tv-show tot Antoni van Leeuwenhoek, de ontdekker van de microscoop. De Vries: “Ik beschouw het als een eervolle rol; hij is een van de grootste Nederlanders ooit. Als je even in zijn schoenen mag staan, is dat heel bijzonder.”

Anita Witzier kruipt in de huid van koningin Wilhelmina. Die richtte in 1949 KWF Kankerbestrijding op met het ‘Nationaal Geschenk’ van 2 miljoen gulden, dat zij voor haar Gouden Regeringsjubileum ontving. Sindsdien is de overlevingskans gestegen van 25 procent naar 64 procent. Witzier vindt het een bijzondere rol: “Koningin Wilhelmina heeft in ons land een geweldig startschot gegeven om kankeronderzoek mogelijk te maken en blijvend op de kaart te zetten.”

Caroline Tensen presenteert de live tv-show vanaf het Waagplein in Alkmaar. Er zijn optredens van Caro Emerald, Gerard Joling, Maan en Romy Monteiro. Marlijn Weerdenburg, Ruud Feltkamp, René Froger, Bert van Leeuwen en Koert-Jan de Bruijn komen in actie tijdens de sponsorloop Rennen tegen kanker.

Door: ANP