Normal_medicijnen_geneesmiddelen

Het hiv-preventiemiddel PrEP is in het buitenland al sinds lange tijd verkrijgbaar voor een goede prijs. In Nederland betaalde iemand eerder – op recept – 550 euro voor één pot met daarin dertig pillen. Nu is dat teruggebracht naar 55 euro voor zo’n pot. Nog steeds duur, zegt Sebastiaan Verboeket, hij onderzoekt het én gebruikt het middel. Dat meldt RTL Nieuws. 

Jaarlijks lopen zo’n achthonderd Nederlanders een hiv-infectie op, waarvan het merendeel mannen. Verboeket pleit voor bredere beschikbaarheid van PrEP en vooral voor een betere prijs. Hij gebruikt het middel zelf nu een jaar en is naast onderzoeker ook lid van de actiegroep PrEPnu, een community-initiatief van een groep betrokken homomannen.

Volgens Verboeket helpt PrEP mannen met stoppen met nadenken en zorgen maken over hiv. Vooral de oudere generatie vreest er nog voor. “Omdat daarvan veel mensen iemand kennen die bijvoorbeeld is overleden aan aids. Ik ben zelf opgegroeid met de gedachte dat ik een grote kans heb op hiv, omdat ik homo ben. Elke keer als ik een test liet doen, vond ik het eng.” PrEP helpt die angstte  verlichten.

Het hiv-preventiemiddel is overigens niet geheel zonder bijwerkingen. Zo kunnen gebruikers last krijgen van een slechter werkende nier. Wie aan de PrEP is, moet om de ze maanden naar zijn arts om de nierfunctie te controleren. PrEP dient daarnaast dagelijks te worden ingenomen. Wie dat niet doet, moet zijn seks plannen. “Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar je leefstijl en hoe je omgaat met seks”, aldus Verboeket.

Aidsfonds roept al langer op om PrEP via het basispakket beschikbaar te maken voor mensen die dit nodig hebben. Volgens onderzoek kan de hiv-preventiepil in Nederland leiden tot een daling van 25 procent van het aantal hiv-infecties. Rapportages uit steden als Londen, waar PrEP wordt ingezet, laten dalingen van wel 40 procent zien. 

Door: Redactie Nationale Zorggids