Normal_tweede_kamer

Van den Berg (CDA) vraagt minister De Jonge (Volksgezondheid) naar de mogelijke gevolgen van de hoge bedragen die ziekenhuizen moeten uitkeren vanwege schadeclaims. Dat meldt de Tweede Kamer

De Volkskrant meldt dat ziekenhuizen steeds meer geld kwijt zijn aan claims na medische missers. Dit komt vooral doordat er soms veel hogere bedragen moeten worden uitgekeerd.

Er komen toch geen Amerikaanse toestanden, vraagt Van den Berg (CDA) bezorgd. Volgens de minister valt het gezien het aantal en de hoogte van de claims in Nederland nog best mee. Hij vindt het ook een groot goed dat patiënten verhaal kunnen halen als er iets is misgegaan.

Van den Berg wil weten hoe de minister gaat voorkomen dat angst voor claims gaat leiden tot risicomijdend gedrag bij medici. Dat medici in vertrouwen kunnen werken, vindt De Jonge ook belangrijk. Maar dat moet in een lerende omgeving gebeuren, met aandacht voor het voorkomen van medische fouten. Op die manier hoopt hij uiteindelijk de bron van de schadeclaims terug te kunnen dringen.