Normal_verdriet_depressie_hoofdpijn

Amerika introduceert deze week een nieuw medicijn voor mensen die last hebben van migraines. Dit nieuwe middel, door velen een doorbraak genoemd, moet hoofdpijnaanvallen tegengaan. Het middel, een maandelijkse injectie, is nog niet in Europa beschikbaar want het moet eerst worden goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA). Het registratieproces hieromtrent loopt en waarschijnlijk volgt in augustus meer duidelijkheid. Of Aimovig wordt vergoed door zorgverzekeraars moet nog blijken. Dat meldt NOS. 

“Dit middel is een doorbraak voor patiënten” zegt hoogleraar Michel Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Volgens hem zijn er op de korte termijn geen bijwerkingen, of het middel op de lange termijn wel voor bijwerkingen zorgt moet nog blijken. Het medicijn Aimovig werkt echter niet bij alle migrainepatiënten. Ongeveer veertig procent heeft er baat bij.

Hoe werkt Aimovig? Via een injectie krijgen patiënten het middel maandelijks toegediend. Aimovig houdt de werking van een eiwit genaamd CGRP tegen dat normaal gesproken zorgt voor pijn tijdens een migraineaanval. Ook de gevoeligheid voor licht en geluid komt daar vandaan.

Mocht het medicijn ook op de Europese markt toetreden, moet bekeken worden of het middel vergoed kan worden door zorgverzekeraars. Nederland telt namelijk 250.000 mensen die last hebben van migraines en omdat iedere injectie 6.000 euro per gebruiker per jaar kost, komen de totale kosten uit om 1,5 miljard euro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids