Normal_normal_slapen_vrouw

Mensen die dagelijks vijf uur of minder slaap krijgen, hebben een verhoogde kans op een vroegtijdige dood. Dit risico is echter te voorkomen door eens in de zoveel tijd uit te slapen, zeggen onderzoekers die dertien jaar lang gegevens van 38.000 Zweden bijhielden. Dat melden NU.nl en Metro. 

Van de 38.000 Zweden werd onder meer bijgehouden of en hoeveel ze rookten, hoe ze aten, wat hun gewicht was, of ze bewogen en hoeveel ze dagelijks sliepen. Wie gemiddeld vijf uur per nacht of minder sliep, bleek 65 procent meer kans te hebben op een vroegtijdige dood. Dit konden ze echter compenseren door bijvoorbeeld in het weekend wél acht uur of meer slaap te krijgen.

Aan de andere kant blijkt ook dat iedere nacht acht uur slapen niet zonder risico’s is. Wie ‘s nachts regelmatig acht uur of langer plat ligt, heeft nog steeds 25 procent meer kans op vroegtijdig overlijden dan mensen die iedere dag zes tot zeven uur slaap pakken.

De onderzoekers hebben niet kunnen achterhalen waar die kans op een vroegtijdige dood nu exact vandaan komt. Wel zeggen ze dat er rekening gehouden moet worden met de individuele behoeften. Dit betekent dus dat de één echt acht uur slaap nodig heeft en de ander met een stuk minder de dag doorkomt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids