Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

Een orthopedisch chirurg van het ziekenhuis de Gelderse Vallei heeft mogelijk 55 patiënten besmet met hepatitis B. Medewerkers worden hiertegen altijd ingeënt, maar de chirurg bleek immuun. Daarom vroeg het de Gelderse Vallei hem regelmatig op controle, maar dat is vijf jaar lang onvoldoende gebeurd. Het ziekenhuis kwam er onlangs achter dat hij toch een hepatitis B-infectie had opgelopen. Dat meldt NU.nl. 

De mogelijk besmette patiënten, hebben inmiddels een brief hierover ontvangen. Hen is gevraagd om langs te komen voor een bloedonderzoek, zodat ze op een eventuele infectie getest kunnen worden. De kans is echter klein dat mensen daadwerkelijk hepatitis B hebben, zegt het ziekenhuis.

Hepatitis B is een ontsteking van de lever. De overdracht kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of door contact met bloed. Er zijn twee soorten hepatitis B: acute hepatitis B en chronische hepatitis B. Bij de acute variant, ontstaat vermoeidheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts en geelzicht. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen en90 tot 95 procent van de volwassenen geneest er volledig van en is daarna immuun.

Bij 5 tot 10 procent van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest hepatitis B niet vanzelf. Bij pasgeborenen en kleine kinderen is dit 90 procent. Er ontstaat dan een chronische infectie die uiteindelijk kan zorgen voor verlittekening van de lever, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids