Logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum_logo

Het heeft geen nut om borstkankerpatiënten langer dan 7,5 jaar hormoontherapie te geven. Een nog langere behandeling zorgt niet dat de tumor minder vaak terugkeert. Dat meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Jaarlijks krijgen zo’n 17.000 vrouwen te maken met borstkanker, van wie de meerderheid na een operatie hormoontherapie krijgt. Bij slechts 20 procent van hen voorkomt deze therapie daadwerkelijk een uitzaaiing. “Dat betekent dat we ook veel mensen onnodig behandelen”, aldus onderzoeker Erik Blok.

Het is nu zo dat een patiënt met hormoongevoelige borstkanker 5 tot 7,5 jaar lang pillen moet slikken om eventuele uitzaaiingen van de tumor af te remmen of plat te leggen. Blok onderzocht of het nut heeft om langer dan 7,5 jaar deze hormoontherapie te volgen. En wie precies baat heeft bij welke hormoontherapie.

Vanuit het LUMC is een studie opgezet waaraan 1.824 borstkankerpatiënten meededen van zo’n zeventig verschillende ziekenhuizen. De helft van hen kreeg 7,5 jaar lang hormoontherapie, de andere helft 10 jaar. Het langer geven van de therapie zorgt niet voor een kleinere kans op de terugkeer van de ziekte. 

Om te bepalen welke hormoontherapie het beste werkt bij welke patiënt, nam Blok het afweersysteem onder de loep. “Als het immuunsysteem niet erg actief is binnen de tumor, dan kan volgens onze studie het beste het middel exemestaan worden voorgeschreven. Als het immuunsysteem al erg actief is binnen de tumor, dan maakt het niet uit welke hormoontherapie wordt gebruikt”, aldus Blok. Verder onderzoek is nodig voor een test waarmee je kunt bepalen hoe actief het afweersysteem is in de tumor. “Daarmee zou je snel kunnen bepalen welk middel beter werkt.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids