Normal_condoom_soa_seks

Steeds meer inwoners van de regio’s Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond  testen positief op chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis of hiv. Vooral de inwoners van Rotterdam-Rijnmond hadden in 2017 meer last van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daar constateerde het Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland een stijging van 14 procent. Dat meldt de Telegraaf. 

“In 2017 zijn meer mensen getest nadat ze door een (ex)partner gewaarschuwd waren dat ze mogelijk een soa zouden hebben. Het vindpercentage van een soa bij deze ‘gewaarschuwden’ is 34 procent”, zegt het Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland (RCSG zZH). Ook mannen die seks hebben met mannen dragen bij aan een toename van het aantal consulten. 42 van hen werden vorig jaar gediagnosticeerd met een hiv-infectie.

Onder de groep homoseksuele mannen is de grootste stijging van soa’s te zien, deels omdat deze geteste mannen vaker diverse seksuele contacten hebben dan heteromannen en vrouwen. Onder heteroseksuele mannen waren er meer gevallen van gonorroe vastgesteld. RCSG zZH vraagt zich af of mensen met een hoog verhoogd risico op soa’s voldoende bereikt worden. Ook is de organisatie benieuwd wie de test laat uitvoeren bij zijn huisarts. Om daar achter te komen, wordt nader onderzoek gedaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids