Normal_sigaret_roken

Teer, nicotine en koolmonoxide gehalten in sigaretten die gemeten worden volgens de Canadian Intense (CI) methode zijn minimaal twee keer zo hoog als de gehalten gemeten met de wettelijke voorgeschreven ISO methode waarmee de EU en dus ook Nederland werkt. In sommige gevallen liggen de gehaltes zelfs tot meer dan 20 keer hoger. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat honderd sigaretten onder de loep nam. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft als opdrachtgever het onderzoek in ontvangst genomen. Hij maakt zich in de Europese Unie sterk voor gebruik van een nieuwe eerlijke meetmethode voor sigaretten. Dat meldt Rijksoverheid. 

Zonder gesjoemel meten in Europa

Blokhuis: “We gingen er natuurlijk al vanuit dat de resultaten slecht zouden zijn. Daarom heeft mijn ambtsvoorganger dit onderzoek ook gevraagd in 2017. Maar eerlijk gezegd ben ik alsnog van deze harde feiten geschrokken. Dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden - van 2 tot 26 keer meer - is zeer zorgelijk. Ik ben al in gesprek met Europese collega’s en de Eurocommissaris om sigaretten zonder gesjoemel te meten. Da’s een proces van lange adem maar ik ga er vol mee door.”

Alle resultaten op rivm.nl

De uitkomsten van het onderzoek per sigaret zijn voor iedereen makkelijk in te zien via https://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tabak/Filterventilatie/Meetresultaten_van_TNCO. Overigens vinden critici de Canadese meetmethode te streng en de huidige voorschriften in de Europese Unie niet streng genoeg.

Door: Redactie Nationale Zorggids