Normal_normal_teek_teken_lyme

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University verwachten dat Nederlanders in juni en juli ruim 500.000 tekenbeten oplopen, de helft van het jaarlijkse aantal tekenbeten. Het aantal meldingen in de eerste vijf maanden van 2018 ligt 29 procent hoger dan het gemiddelde van de vijf jaar ervoor. Dat meldt RIVM. 

Het hele jaar door kun je een tekenbeet oplopen. Als het warmer is dan zeven graden, worden de spinachtige diertjes actief. “Elk jaar zien we in onze data van tekenradar.nl een duidelijke piek in juni en julie van het aantal tekenbetenmeldingen. We zijn benieuwd naar het aantal meldingen in de rest van dit jaar, maar opvallend is dat het aantal meldingen in de eerst vijf maanden van 2018 29 procent hoger ligt dan het gemiddelde van de vijf jaar daarvoor”, aldus RIVM-epidemiologoo Kees van den Wijngaard.

Elk jaar lopen Nederlanders ruim één miljoen tekenbeten op. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet, zegt RIVM. In Nederland krijgen elk jaar 27.000 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Via tekenradar.nl is te zien waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek, en waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen.

Met de data van het onderzoek kijken onderzoekers nu voor het eerst ook of met zogenoemde cellulaire testen het ontstaan van langdurige klachten na lyme voorspeld kan worden. Ook kijken de onderzoekers of de testen de diagnostiek voor Lyme kunnen verbeteren. Deze testen worden door sommige klinieken in Duitsland al aangeboden, maar de bruikbaarheid van deze testen is nog niet goed onderzocht. Van den Wijngaard: “Door te onderzoeken hoe het afweersysteem reageert op de infectie, willen we kijken of we met deze testen kunnen voorspellen of iemand klachten houdt na behandeling.”

Kinderen en volwassenen met lyme kunnen meedoen aan onderzoek door zich aan te melden op www.tekenradar.nl bij de start van een antibioticabehandeling. Ook volwassenen met plotselinge koorts na een tekenbeet kunnen zich aanmelden voor het onderzoek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids