Normal_m_xima

Koningin Máxima heeft dinsdag 19 juni een werkbezoek gebracht aan het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Protonentherapie is een innovatieve bestralingsbehandeling voor kankerpatiënten. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat sinds januari 2018 deze therapie aanbiedt. Dat meldt het Koninklijk Huis. 

Koningin Máxima was voornemens om de opening van het therapiecentrum te verrichten op vrijdag 8 juni. Zij moest dit helaas afzeggen in verband met het overlijden van haar zus, Inés Zorreguieta. De opening werd op 8 juni overgenomen door de minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins.
 
Tijdens het werkbezoek werd Koningin Máxima in het protonentherapiecentrum ontvangen door Jos Aartsen, voorzitter Raad van Bestuur UMCG en Bart Vanhauten, radiotherapeut en chef de clinique. Aansluitend kreeg zij een rondleiding door de diverse behandelruimtes en sprak zij na afloop met artsen, patiënten en andere medewerkers over hun ervaringen met deze nieuwe vorm van kankerbehandeling. In Delft en Maastricht zijn ook protonentherapiecentra in ontwikkeling. Later dit jaar wordt besloten of er in Amsterdam een vierde centrum gebouwd gaat worden.
 
Bij protonentherapie kan de dosis straling voor de behandeling van een tumor nauwkeurig worden toegediend. Door deze precisiebehandeling wordt de kans op beschadiging van het omliggende gezonde weefsel geminimaliseerd. Ook neemt hierdoor het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen voor de patiënt op lange termijn af. Protonentherapie is niet voor alle kankerpatiënten geschikt. Met name patiënten met tumoren in het hoofd- en halsgebied kunnen hiervoor in aanmerking komen.
 
Het UMCG behandelt als enige ziekenhuis in Nederland ook kinderen met protonentherapie. Kinderen hebben hier vooral baat bij omdat zij in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig zijn voor straling. De behandeling gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Koningin Máxima opende dit centrum op dinsdag 5 juni. Kinderen en hun families die niet in de regio Groningen wonen, kunnen tijdens de behandeling van enkele weken verblijven in het ‘Familie De Boer Huis’. Dit is een ‘familiehuis’ van het UMCG, op loopafstand van de behandellocatie.
 
Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMCG Comprehensive Cancer Center dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt.

Door: Redactie Nationale Zorggids