Logo_treant_zorggroep

"De drie ziekenhuizen die Treant Zorggroep onder zich heeft, kunnen niet allemaal door gaan als volwaardige ziekenhuizen." Dat was de conclusie van wethouder Arends (Emmen) tijdens een voorlichtingsavond van Treant in Emmen, waar onder andere vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Borger-Odoorn en Emmen bij aanwezig waren. Treant is bezig met het ontwikkelen van een regiovisie. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Locatie Scheper Ziekenhuis in Emmen, locatie Refaja in Stadskanaal en locatie Bethesda in Hoogeveen kunnen volgens de wethouder niet alle drie volwaardige ziekenhuizen blijven. Het doel van Treant is om het Bethesda en het Refaja in te zetten als centra voor minder complexe zorg. Locatie Scheper in Emmen zou zich meer op complexe zorg gaan richten. Volgens Carla van de Wiel is het niet mogelijk om drie ziekenhuizen te laten draaien zoals dat nu gebeurt, omdat kwaliteitsnormen strenger worden en het moeilijk is om artsen naar Drenthe en Zuidoost Groningen te trekken.

Al eerder zijn de afdelingen klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde in Emmen tijdelijk gesloten wegens een artsentekort. Verloskundigen vrezen dat zwangere vrouwen en jonge kinderen hierdoor niet snel genoeg zorg kunnen krijgen als zij verder moeten rijden naar een ander ziekenhuis.

Zilveren Kruis niet blij met keuze van Treant

Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis is niet te spreken over het besluit van Treant om de klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal in het najaar te sluiten. De afdelingen in Emmen zouden dan weer open gaan. Bovendien heeft de ziekenhuisgroep Zilveren Kruis niet betrokken bij de plannen om kindergeneeskunde en verloskunde in Emmen te concentreren en niet langer beschikbaar te houden op alle locaties.

Door: Redactie Nationale Zorggids