Normal_rss_entry-140788

De mogelijk kankerverwekkende stoffen die chemiebedrijf Chemours gebruikt bij zijn GenX-technologie komen via afval in de lucht, grond en water terecht. Chemours heeft er onvoldoende zicht op waar deze zogeheten FRD-stoffen inzitten. En het bedrijf informeert afvalverwerkers en afvaltransporteurs niet dat deze in het afval zitten. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die onderzoek deed naar de verwerking van afval van het bedrijf in Dordrecht, op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt.

Waar precies de FRD-uitstoot plaatsvindt en in welke mate, kan de inspectie op basis van de beschikbare informatie niet zeggen. De ILT heeft niet gekeken of de wet- en regelgeving is overtreden.

Volledig meegewerkt

Omwonenden maken zich zorgen over de veiligheid van de stoffen die Chemours gebruikt. De ILT kan naar aanleiding van dit onderzoek geen uitspraken doen over de veiligheid. "Maar duidelijk is wel dat deze stoffen niet terecht horen te komen in de lucht, grond en het water", aldus een woordvoerster.

Chemours liet in een reactie weten volledig te hebben meegewerkt aan het onderzoek. Het bedrijf gaat de resultaten bestuderen en zegt verder met de inspectie te blijven samenwerken "om vervolgstappen te beoordelen.


Door: ANP