Normal_suiker

Als het aan de Consumentenbond ligt, passen voedselfabrikanten het gebruik van suiker in hun producten drastisch aan. De Consumentenbond onderzocht diverse producten en zag veel verschillen tussen dezelfde soorten voedingsmiddelen. Zo zaten er in één flesje Fairtrade teriyaki woksaus zeven suikerklontjes en in een ander flesje van van Go-Tan 1,5. Dat meldt de Consumentenbond. 

Andere grote verschillen vond de Consumentenbond onder meer tussen bekers Wienermelange van verschillende merken en granenrepen. Hiervoor maakte de bond een dagmenu met producten die gezond zouden moeten zijn en bekeek per product soortgelijke producten en de suikerinhoud.

Waar voor vrouwen maximaal 50 gram suiker wordt geadviseerd en voor mannen maximaal 60, zorgde het dagmenu voor een gemiddelde van 67 gram per dag. De variant van het menu met de meeste suiker bevatte 160 gram, zo’n veertig suikerklontjes.

“Wij dringen, samen met het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, al sinds het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014 aan op sluitende afspraken om het gehalte suiker, zout en verzadigd vet in producten naar beneden te krijgen. Helaas constateerde het RIVM onlangs dat er nog steeds veel suiker en zout in voeding zit”, aldus de Consumentenbond. Het advies van de Commissie Criteria Productsamenstelling luidt: laat de overheid de normen voor verlaging van suiker, vet en zout opstellen. Als het aan de Consumentenbond ligt pakt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid dit op. 

Door: Redactie Nationale Zorggids