Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Als er niet snel iets verandert, stevent het MC Slotervaart in Amsterdam af op faillissement. Dit vrezen de medisch specialisten in het ziekenhuis die het niet eens zijn met hoe de directie de huidige financiële problemen aanpakt. Artsen hebben in mei een brandbrief geschreven die nu is gepubliceerd door NRC en het Parool. Dat melden NRC, het Parool en de Volkskrant. 

Het verouderde ziekenhuis is aan vernieuwing, maar het bestuur geeft daar tot op heden geen geld aan uit. In juni moest MC Slotervaart vier dagen dicht toen de klimaatbeheersing de operatiekamers stopte met werken. Dit liet het ziekenhuis weten aan collega-ziekenhuizen en aan de ambulancedienst, meer meldde dit niet aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de zorgverzekeraar of aan inwoners uit de omgeving.

De medische staf laat in een dringende brief weten zich zorgen te maken over de fysieke en liquide situatie van het ziekenhuis en vreest voor faillissement. Het ziekenhuis heeft meer behandelingen nodig om vooruit te kunnen, maar in plaats daarvan richt het bestuur van Slotervaart zich op de lonen en declaraties van de medisch specialisten. Zelfs het ziekenhuis zelf waarschuwde voor de continuïteit toen het afgelopen voorjaar liet doorschemeren dat het binnen een paar maanden een groei van 10 tot 20 procent zou moeten doormaken.

Bestuursvoorzitter Willem de Boer zal samen met de rest van het bestuur komen met een principebesluit over de aankomende reorganisatie. Hij vreest echter niet zo voor rode cijfers, want volgens hem heeft MC Slotervaart nauwelijks nog schulden en een hoge solvabiliteit. Volgens de Volkskrant voldeed het ziekenhuis begin dit jaar niet meer aan de voorwaarden van huisbank ING. Hoewel de exacte cijfers nog niet bekend zijn, zou het een verlies hebben geleden van zo’n 1,5 tot 3 miljoen euro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids