Normal_medicijnen_pillen_geneesmiddel

Gebruikers van het bloeddrukmedicijn met valsartan maken zich zorgen. Er zit namelijk NDMA in de medicatie, een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Apothekers en huisartsen informeren hun patiënten hover de terugroepactie van dit middel en zien dat patiënten ongerust zijn. Dat meldt de Telegraaf.

Zo’n 800.000 Nederlanders maken gebruik van het medicijn met valtarsan dat door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wordt teruggeroepen. De medicijnen waar het om gaat worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad en de behandeling van hartfalen. De terugroepactie gaat alleen om medicijnen met daarin valsartan gemaakt in één fabriek in China.

‘Valsartan-gate’, zo noemt men de terugroepactie. Want meer en meer mensen reageren verontrust op het bericht dat het medicijn mogelijk kankerverwekkend is. De kans dat de patient daadwerkelijk kanker krijgt is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Deze kans is, volgens het RIVM, vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

Niet iedereen is blij met de gang van zaken en dan vooral de manier waarop er over het gevaar wordt geïnformeerd. “Ik kreeg van mijn apotheek te horen dat het niet meer geleverd mag worden. Omdat het ‘vervuild’ zou zijn. Mijn huisarts zei dat er mogelijk een relatie is met leverkanker. Maar mijn cardioloog wist, toen ik hem onmiddellijk daarna belde, helemaal nergens van”, vertelt een hartpatiënt die medicijnen met valsartan gebruikte. 

Door: Redactie Nationale Zorggids