Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Het is onderzoekers gelukt om een vaccin te maken dat mogelijk besmetting met hiv kan voorkomen. Medisch vaktijdschrift The Lancet publiceerde onlangs over het vaccin dat ontwikkeld wordt door een tak van de grootste farmaceut ter wereld Johnson & Johnson. Verder onderzoek zal uitgevoerd worden in Afrika om te ontdekken of de werking precies is wat de wetenschappers verwachten. Dit meldt NOS.

Onderzoekster Hanneke Schuitemaker is “realistisch optimistisch” over het vaccin waar al vijftien jaar naar gezocht wordt. Schuitemaker is één van de drijvende krachten achter de zoektocht. Het vaccin is al veilig bevonden voor mensen en laat een sterke reactie zien in het afweersysteem van de 393 proefpersonen die het middel hebben gebruikt.

“Natuurlijk moeten we eerst nog wel aantonen dat het vaccin mensen ook echt tegen hiv beschermt”, aldus Schuitemaker. In het verleden zijn meerdere vaccins ontwikkeld, maar die hadden uiteindelijk niet het gewenste resultaat. Niet iedereen is dan ook zo optimistisch over de komst van het nieuwe vaccin. “De onderzoekers hebben een meetbare immuunreactie aangetoond. Of die afweerreactie ook bescherming biedt, is nog niet bewezen”, stelt Rogier Sanders, hoogleraar virologie in het Amsterdam UMC.

Onderzoek in zuiden van Afrika

Daarom wordt onderzoek voortgezet in Afrika, met name in Zuid-Afrika, Zimbabwe en Malawi. In het zuiden van Afrika is relatief veel kans om de ziekte op te lopen. “Dat maakt het mogelijk om daar een studie te doen om te kijken of ons vaccin daadwerkelijk beschermt tegen hiv-infecties”, aldus Schuitemaker. Er wordt gezocht naar 2.600 vrouwen tussen de 18 en 35 jaar die meerdere jaren gevolgd zullen worden. In Zambia en Mozambique is ook toestemming gevraagd om onderzoek uit te voeren.”

Door: Redactie Nationale Zorggids