Normal_medicinfozomernl

Huiduitslag, insectenbeten en diarree zijn de drie meest voorkomende medische klachten van Nederlanders die op vakantie zijn. Dit blijkt uit gegevens van het medisch contactcentrum van Medicinfo, waar op piekmomenten wekelijks ruim 2.000 telefoontjes en apps binnenkomen van bezorgde vakantiegangers.  Opvallend dit jaar is de toename van het aantal jongeren dat de medische appdienst gebruikt om zo anoniem vragen te stellen over een mogelijke soa of zwangerschap. Veel klachten zijn zelf snel te verhelpen waardoor een bezoek aan een buitenlandse arts niet nodig is of te voorkomen is. Dat meldt Medicinfo. 

Het medisch contactcentrum, dat in opdracht van verschillende zorgverzekeraars werkt, helpt zo te voorkomen dat Nederlanders onnodig naar vreemde ziekenhuizen moeten en biedt tegelijkertijd persoonlijk advies. Veel Nederlanders zijn er namelijk achter: ga je met een lichte oorpijn naar de huisarts in het buitenland, dan kom je buiten met een tas vol antibiotica waarvan je twijfelt of dat nou wel de op juiste oplossing is. Bovendien is het gemakkelijker voor Nederlandse vakantiegangers om de gezondheid in eigen taal te bespreken.

Top 5 klachten

De meest voorkomende klachten zijn snel te verhelpen. De meeste vragen die het contactcentrum ontvangt gaan over huiduitslag door allergie en zonnebrand, insectenbeten (met name door muggen), diarree als gevolg van het drinken van verontreinigd water, pil vergeten en kans op een soa en oorpijn na het vliegen of zwemmen.

Appen populair

In de maand juni van dit jaar was het aantal vragen per app 84 procent hoger dan in dezelfde periode in 2017. De verpleegkundigen en artsen bij Medicinfo merken dat vooral jongeren het prettig vinden om hun vragen per app te bespreken. Deze vragen gaan vooral over mogelijke soa’s en zwangerschappen. Vrouwen die bezorgd zijn over het vergeten van de pik stellen het op prijs om persoonlijk contact te hebben. Bij vragen over huiduitslag is de app ook populair omdat er meteen een foto gedeeld kan worden.

Hondsdolheid

Rabies, beter bekend als hondsdolheid, is een ander veelbesproken onderwerp. Tot voor kort werd iedereen die naar een risicogebied afreisde geadviseerd om zich hier preventief tegen in te enten. Momenteel is er een landelijk tekort aan het vaccin. Na een beet of lik van een hond, kat, vleermuis of aap is het dan ook belangrijk om ter plekke te informeren naar de noodzaak van vaccinatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids