Foto: Maurits90 at nl.wikipedia

Het Rode Kruis geeft tips voor wat een warme Vierdaagse van Nijmegen belooft te worden. De hulporganisatie raadt aan om voldoende te drinken en te eten om uitdroging te voorkomen. Verder is het belangrijk luchtige kleding en een hoofddeksel te dragen en goed in te smeren. Het Rode Kruis verzorgt voor de 72e keer de EHBO en medische hulp tijdens de Vierdaagse. Dat meldt het Rode Kruis. 

Nynke Smit, projectleider Rode Kruis voor de hulpverlening Vierdaagse: “Uiteraard raden we wandelaars aan om veel water te drinken, maar ook af en een toe een bouillonnetje of sportdrankje voor de nodige zouten en mineralen. Of eet een zakje zoute chips.” Om blaren te voorkomen door warme, zweterige voeten is het verstandig om extra sokken mee te nemen. “Doe halverwege de dag droge sokken aan. Een vochtige huid vergroot de kans op blaarvorming, dus het is goed die zo droog mogelijk te houden. Een beetje talkpoeder kan ook helpen.”

Het Rode Kruis zet dit jaar ongeveer duizend vrijwilligers in tijdens deze 102e editie van de Vierdaagse: 250 vrijwilligers zijn actief tijdens de Vierdaagsefeesten en de festiviteiten rondom Nijmegen en de overige 750 vrijwilligers werken mee om de wandelaars van de Vierdaagse de finish te laten halen. Deze hulpverleners houden zich de hele week bezig met kleine en grote ongevallen: van blaren en krampen tot insectenbeten en flauwtes.

Voor wandelaars die op de start- en finishlocatie behandeld willen worden en op hun beurt moeten wachten, heeft het Rode Kruis dit jaar een bijzondere plek om uit te rusten: de Rode Bank. De wachtenden kunnen hierop zitten en met behulp van Virtual Reality de aandacht van hun pijnlijke voeten afleiden door het zien en horen hoe vluchtelingen uit Syrië leven.

Door: Redactie Nationale Zorggids