Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Sinds februari zet het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht transferverpleegkundigen in om zo het aantal onnodige opnames van ouderen terug te dringen. De transferverpleegkundige gaat op de spoedeisende hulp (SEH) het gesprek aan met de oudere om tijdig nazorg buiten het ziekenhuis te regelen. Sinds het ziekenhuis hiermee is gestart, is bijna de helft van de 140 ouderen naar een tijdelijke verblijfplek buiten het ziekenhuis gebracht. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“Patiënten waarderen de gesprekken met de transferverpleegkundigen, omdat zij dan weten dat er over de zorg na ziekenhuisopname wordt gedacht. Het geeft een gerust gevoel”, aldus afdelingshoofd Zorgbemiddeling Marieke van Gilsdonk. Van de 140 ouderen op de SEH, konden twintig patiënten naar een verpleeghuis of zorgpension, nog eens 23 ontvingen thuiszorg en twintig andere patiënten mochten naar huis en hadden geen verdere verzorging nodig.

De andere helft van de oudere patiënten werd wel opgenomen, maar voor minder langere tijd. De transferverpleegkundige start namelijk al vroegtijdig het gesprek over nazorg, waardoor een ziekenhuisopname verkort kan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids