Normal_medicijnen_geneesmiddelen

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) gaat de strijd aan tegen medisch nepnieuws. Onder het motto ‘Delen of Deleten’ publiceert het instituut gedurende het jaar een reeks filmpjes op social media. Het eerste filmpje gaat over de vermeende werking van Cannabis tegen kanker. In het tweede filmpje dat vandaag is gepubliceerd wordt onderzocht of biosimilars even goed zijn als het originele medicijn. Dat meldt het IVM. 

Biologische geneesmiddelen en biosimilars

Biologische geneesmiddelen worden gemaakt van levende organismen en voorgeschreven bij de behandeling van bijvoorbeeld reuma en kanker. Met biologische geneesmiddelen zijn het afgelopen decennium flinke stappen gemaakt in de gezondheidszorg. Ondertussen lopen de doorgaans zeer dure medicijnen op grote schaal uit patent. Hierdoor komen er goedkopere vervangers op de markt: biosimilars.

Overstappen van medicijn

Een patiënt omzetten van vertrouwde en werkzame medicatie naar een biosimilar kan in de meeste gevallen vrij eenvoudig. Toch bestaat er maatschappelijke bezorgdheid. In een geanimeerd filmpje checkt het IVM of die bezorgdheid terecht is.

Door: Redactie Nationale Zorggids