Normal_normal_slapen_vrouw

Met de huidige hittegolf is slapen voor veel Nederlanders een onmogelijke taak. Mannen blijken de klamme nachten echter anders te beleven dan vrouwen. Uit onderzoek van Bedden.nl blijkt dat vrouwen ruim drie keer zoveel last hebben van ‘vaker tussentijds wakker worden’ dan mannen, terwijl mannen twee keer zo vaak last hebben van nachtelijke transpiratie. Dat meldt Bedden.nl. 

Zo geeft 22 procent van de vrouwen aan ‘s nachts vaker wakker te worden, in tegenstelling tot 7 procent van de mannen. Daarentegen zijn het vooral de mannen die veel zweten. 26 procent van de mannen zegt meer te transpireren tijdens de warmere nachten, terwijl dit bij vrouwen slechts 12 procent is.

Een ruime meerderheid, 68 procent van de Nederlanders, slaapt een stuk slechter tijdens warme nachten. Iets minder dan een derde van de respondenten, 32 procent van de Nederlanders, geeft echter aan dat een extreem warme nacht geen invloed heeft op hun nachtrust.

Een slechte nachtrust resulteert in slechter functioneren overdag. Zo geeft bijna de helft aan overdag minder energie te hebben, gevolgd door een slechtere concentratie. 8 procent van de Nederlanders is niet blij met wat ze in de spiegel zien de volgende ochtend, en geven aan er vermoeid uit te zien.

Water drinken, airconditioning en naakt slapen

Een opvallend gegeven uit het onderzoek is dat goede slapers er een compleet andere levensstijl op nahouden met betrekking tot slapen en verkoeling. Zo drinken de mensen die een goede nachtrust genieten gemiddeld twee keer zo vaak water gedurende de dag.

Door: Redactie Nationale Zorggids