Normal_medicijnen_pillen_geneesmiddel

Naar aanleiding van de berichten over het toenemend aantal oxycodon-gebruikers, onderzocht gezondheidsinstituut NIVEL of de zware pijnstiller inderdaad vaker wordt voorgeschreven. Conclusie: ja, huisartsenposten schrijven de laatst paar jaar steeds vaker opioïden, ofwel sterke pijnstillers, voor. Er is met name een groei zichtbaar in het aantal morfine- en oxycodonrecepten. Waar het aantal recepten in 2013 nog voor 5,6 procent uit opioïde-recepten bestond, steeg dat percentage in 2017 naar 7,7 procent. Dat meldt NIVEL. 

“Het aantal recepten voor de zwakwerkende opioïde tramadol bleef vrijwel gelijk, terwijl die voor sterkwerkende opioïden als morfine en oxycodon licht toenamen. Tramadol, oxycodon en morfine werden vooral voorgeschreven bij aandoeningen van het bewegingsapparaat. Daarnaast werd morfine voorgeschreven bij aandoeningen van de spijsverteringsorganen en urinewegen”, aldus NIVEL.

Deskundigen lieten eerder deze week weten zich zorgen te maken over het stijgende aantal oxycodon-gebruikers. Het middel is bij langdurig gebruik namelijk zeer verslavend. Hoogleraar Albert Dahan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maakt zich dermate zorgen dat hij het een epidemie noemt. 

Door: Redactie Nationale  Zorggids