Normal_hart_stethoscoop

Een hartinfarct lijkt voor vrouwen stukken gevaarlijker te zijn dan voor mannen. Een vrouw die al eens een hartaanval heeft gehad, heeft een verhoogde kans op het ontstaan van nieuwe hartproblemen en daarnaast heeft zij meer kans om te sterven, zo concluderen Australische onderzoekers die drieduizend vrouwen langdurig onderzochten. Dat meldt Trouw. 

Waarom dat verschil tussen mannen en vrouwen zo groot is, wordt niet bekendgemaakt. Wel zeggen de onderzoekers dat vrouwen later dan mannen met klachten naar de huisarts gaan en dat artsen vrouwen anders behandelen dan mannen. Zo onderzoeken zij mannen grondiger dan dat ze vrouwen onderzoeken.

Artsen zien een hartinfarct bij een vrouw nog te vaak niet. Dit komt deels doordat vrouwen andere klachten hebben dan mannen. Waar een man flinke pijn op de borst voelt, heeft een vrouw dat stukken minder. De blokkade is bij mannen op een cardiogram veelal goed te zijn en ook dat wil bij vrouwen voor problemen zorgen. De behandeling aan vrouwen is daardoor minder adequaat. 

Door: Redactie Nationale Zorggids