Normal_hiv

Hiv-patiënten die niet weten dat ze hiv hebben, verspreiden onbewust het virus. Hiervan zijn er ongeveer vierhonderd in Amsterdam en om verdere infecties te voorkomen, is een team naar hen op zoek. Dat meldt NOS. 

De meeste onwetende hiv-patiënten zijn vermoedelijk migranten die een relatie met een vrouw hebben maar ook een seksuele relatie aangaan met mannen. De andere groep waarnaar gezocht wordt is de homoseksuele man. Vooral die eerste groep is kwetsbaar, omdat ze lage gezondheidsvaardigheden hebben. Vaak zijn ze onvoldoende op de hoogte van de beschermingsmogelijkheden en van de mogelijkheden tot het testen op soa’s en hiv.

Migranten uit Afrika kunnen hun problemen vaak ook niet bespreken. “Mensen willen niet weten of ze besmet zijn vanwege de discriminatie die dan volgt. Als je zegt dat je hiv-positief bent, denkt men gelijk dat je met Jan en alleman naar bed bent geweest”, zegt Eliane Becks die vijftien jaar geleden in Burundi besmet raakte in een ziekenhuis.

Silke David van het RIVM denkt dat migranten vooral baat hebben bij een hiv-zelftest. Op dit moment wordt deze test alleen door een arts of apotheker uitgegeven. Een bezoek aan één van beide is eigenlijk al te hoog gegrepen voor de migrantengroep. Achterhaald, vindt David, en daarom is het hoog tijd voor verandering.

Door: Redactie Nationale Zorggids