Normal_lab__laboratorium__wetenschap__onderzoek

Bij een studie van het UMC Amterdam naar drainagemethodes bij galwegkanker, zijn onverwacht meer doden gevallen. Patiënten en nabestaanden werden pas anderhalf jaar na het stopzetten van de studie hierover geïnformeerd. Het ziekenhuis maakte er bovendien geen melding van bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en ook niet bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het UMC Amsterdam startte in 2013 met het onderzoek. De onderzoekers wilden weten of vocht uit de lever beter kon worden afgevoerd via de keel of via de huid. Drie van de 27 patiënten die via de keel een buisje ingebracht kregen, kwamen te overlijden. Van de 27 andere deelnemende patiënten die via de huid vocht af lieten voeren, overleden er elf. Waarom wisten de onderzoekers niet, waarna ze in oktober 2016 het onderzoek stopzetten.

Patiënten moeten het weten als een onderzoek stopt, vanwege de mogelijk levensbedreigende risico’s. Dit deed het AMC, onderdeel van UMC Amsterdam, niet omdat het de patiënten niet aan de onderzoekstijd wilde herinneren. Een foute beslissing, vindt het CCMO.

Een ander probleem is dat het ziekenhuis een interne veiligheidscommissie moest opstellen, maar de onderzoekers werkten hier niet aan mee. Volgens het CCMO bracht dit gedrag de veiligheid van de proefpersonen in gevaar. Het is aan de IGJ om te beoordelen of er iets schortte aan de inhoud van het onderzoek. In september verschijnen de resultaten van het onderzoek in heet wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids