Normal_vaccineren__spuit__injectie

De GGD Amsterdam biedt homo-/biseksuele mannen ook tijdens de komende Pride op locatie gratis vaccinaties aan tegen hepatitis B. Sinds enige jaren is er een daling van het aantal hepatitis B-infecties onder deze doelgroep in Amsterdam. Onderzoek heeft aangetoond dat deze afname te danken is aan het landelijke hepatitis B-vaccinatieprogramma dat sinds 2002 in Amsterdam loopt. Ondanks deze daling van het aantal hepatitis B-gevallen, zijn circa 10.000-12.000 homo-/biseksuele mannen nog niet gevaccineerd. De GGD roept hen op om zich alsnog te laten vaccineren. Dat meldt GGD Amsterdam. 

Sinds 2002 worden homo-/biseksuele mannen in Amsterdam in het kader van een landelijk vaccinatieprogramma gratis gevaccineerd tegen hepatitis B. De gratis vaccinaties worden bij de GGD aangeboden in de Soa-polikliniek en bij de afdeling Infectieziekten. Sinds 2006 vaccineert de GGD ook in het uitgaanscircuit.

Een team van mannelijke verpleegkundigen en wervers trekt er één keer per maand op uit om mannen in het uitgaanscircuit te informeren en vaccineren. Sinds de start van het landelijke vaccinatieprogramma zijn er via het programma ruim 20.000 mannen gratis gevaccineerd in Amsterdam. De GGD schat echter dat er in haar werkgebied circa 10.000-12.000 homo-/biseksuele mannen nog niet gevaccineerd zijn. Overigens zijn ook mannen van buiten Amsterdam van harte welkom voor hun (vervolg)vaccinatie.

Gemakkelijk overdraagbaar

Naar schatting één op de vijf mannen in Amsterdam die seks heeft met mannen, komt met hepatitis B in aanraking. Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. De lever kan er blijvend beschadigd door raken en er kan leverkanker ontstaan. Verder kun je het virus bij je blijven dragen zonder dat je klachten hebt. Je kunt het gemakkelijk overdragen, bijvoorbeeld via seksueel contact of bloedbloedcontact, maar ook door het delen van scheermesjes, nagelschaartjes, tandenborstels en dergelijke. Het virus is zeer besmettelijk, circa honderd maal besmettelijker dan hiv. Gebruik van condooms verkleint de kans op hepatitis B, maar beschermt niet volledig. Alleen een serie van drie vaccinaties kan hepatitis B voorkomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids