Normal_noordzee_zee_spelen_rennen_water_strand_zwemmen_kinderen

Even een verfrissende duik nemen in een recreatieplas lijkt heerlijk, maar zorgt op steeds meer plekken voor gezondheidsklachten. De aanwezigheid van blauwalg in het water zorgt voor gevaarlijke zwemplassen waar niet langer in gezwommen mag worden. Vooral het aanhoudende warme weer zorgt voor een groei in blauwalg. Dit meldt NOS.

Het aantal zwemplassen waar niet meer gezwommen mag worden, neemt steeds verder toe. Op 1 juli ging het nog om 25 recreatieplassen, aan het eind van de maand wat dit al gestegen naar 109. Op deze locaties staan borden die waarschuwen voor blauwalg. Het water is niet alleen schadelijk voor mensen, maar ook vissen, vogels en andere dieren kunnen ziek worden of dood gaan.

Check voor vertrek het zwemwater online

Klachten na het zwemmen in water met blauwalg kunnen uiteenlopen van onschuldige klachten zoals jeuk en irritatie, tot maag- en darmklachten, hoofdpijn, wazig zien en koorts. Wie van plan is om met het warme weer af te koelen in natuurwater, wordt dan ook aangeraden om vooraf de website www.zwemwater.nl te raadplegen. Daarop is een interactieve kaart te zien waar men veilig kan zwemmen en waar afgeraden wordt een verfrissende duik te nemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids