Normal_koelkast

Steeds meer mensen raken besmet met de listeriabacterie. Waar in 2008 nog acht mensen besmet raakten met de bacterie, waren dat er in 2017 al 113. Hoe het precies kan dat het aantal besmettingen toeneemt is onbekend, maar wel ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het aantal met listeria besmette producten toenemen. In 2015 werden 74 producten gevonden, in 2017 192 en 2018 telt nu al 179 met listeria besmette producten. Dat meldt RTL Nieuws.

De kans dat iemand daadwerkelijk besmet wordt met listeria is klein, maar wie wel besmet raakt kan daar ernstig ziek van worden. Vooral zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s, ouderen en andere mensen met een verzwakt afweersysteem lopen een verhoogd risico. Bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking kunnen dan optreden. Zwangere vrouwen lopen door listeria het risico op een miskraam of vroeggeboorte.

Wanneer in een product listeria is aangetroffen, maakt de organisatie waar het product wordt verkocht hier een publieke melding van. Soms plaatst de NVWA dit op haar website, soms niet. “Daarmee is het voor de consument onmogelijk te achterhalen of er een bacterie in producten zit. Er is dus geen helder overzicht van alle besmette producten. Je moet als consument allemaal sites afgaan om erachter te komen of je voedsel veilig is”, zegt een ontevreden foodwatch. De organisatie pleit voor één website met daarop een overzicht van alle besmette producten.

Door: Redactie Nationale Zorggids