Normal_laborant_laboratorium_onderzoek

Sinds 2017 kunnen vrouwen die liever niet naar de huisarts gaan voor een uitstrijkje, de zelftest aanvragen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. 7 procent van de vrouwen die hier vorig jaar aan meedeed vroeg een thuistest aan, maar het totaal aantal deelnemers is er niet door gestegen. Ook vorig jaar stond het aantal deelnemers op 60 procent, net als in 2016. Dat meldt Trouw. 

Voordat de zelftest werd geïntroduceerd, was men ervan overtuigd dat het nog meer gevallen van baarmoederhalskanker zou voorkomen. Tenminste, dat was een conclusie uit een proefschrift. De cijfers vallen tegen, máár het is volgens de programmacoördinator van het bevolkingsonderzoek nog te vroeg om te zeggen om een oordeel te vellen.

“Vrouwen krijgen nu alleen een zelfafnametest aangeboden als zij na vier maanden niet gereageerd hebben op de uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Dat zorgt voor vertraging in de resultaten”, aldus programmacoördinator Sandra van Dijk. Remko Bosgraaf van het Radboudumc denkt dat de tegenvallende resultaten ook te wijten zijn aan de reactieve wijze waarop de test wordt aangeboden. Vaak gaat het om vrouwen die lastig te benaderen zijn. Als van hen actie gevraagd wordt, bestaat de kans dat er alsnog niets gebeurt. Als het aan Bosgraaf ligt genereert de thuistest eerst wat meer bekendheid en wordt de drempel voor het verkrijgen van de test verlaagd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids