Logo_rijnstate

Zo’n tweehonderd patiënten van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem zijn vandaag opgeroepen voor een VRE-test. Op de afdeling orthopedie zijn onlangs namelijk twee mensen besmet geraakt met de ziekenhuisbacterie VRE. Het gaat om patiënten de ergens in de afgelopen drie weken op de afdeling lagen. De mogelijk besmette patiënten krijgen een kweekset opgestuurd die ze thuis kunnen uitvoeren. Dat meldt Rijnstate.

De VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar verhoogt het risico op infecties bij ernstig zieke patiënten met bijvoorbeeld long- of hartproblemen. In het ernstigste geval kunnen de infecties tot de dood leiden. Indien op tijd ontdekt, kan de bacterie effectief behandeld worden met speciale antibiotica.

Wie de bacterie bij zich draagt, hoeft geen antibiotica te slikken. Behandeling is alleen noodzakelijk als er een infectie ontstaat. Meestal verdwijnt de bacterie uit zichzelf.

Ook in 2017 had Rijnstate last van de ziekenhuisbacterie. “Gedurende een aantal maanden hebben onze medewerkers en artsen op bijna alle afdelingen te maken gekregen met extra maatregelen tijdens hun werk. We hebben veel geleerd in die periode, waardoor we de bacterie nu hopelijk snel kwijt zijn”, zegt arts-microbioloog Ellen Mascini. 

Door: Redactie Nationale Zorgids