Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft twee locaties van Annatommie mc een aanwijzing gegeven. De inspectie ziet risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Annatommie mc is een particuliere kliniek voor bewegingsklachten. Er zijn vijf locaties. De inspectie bezocht Annatommie mc locatie Amstelveen in september vorig jaar. De inspectie zag een groot aantal tekortkomingen. Dat meldt IGJ. 

Er volgden meerdere onaangekondigde inspectiebezoeken en gesprekken met het bestuur. Annatommie mc verbeterde een aantal zaken, maar nog niet genoeg. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat de instelling zal verbeteren, zonder de extra druk die een aanwijzing met zich mee brengt.

De tekortkomingen in de zorgverlening hebben betrekking op bestuurlijke verantwoordelijkheid, kwaliteit en veiligheid, dossiervoering, zorgproces en infectiepreventie. De inspectie heeft zes verbeterpunten vastgesteld voor de locatie Amstelveen en één voor zowel locatie Amstelveen als locatie Utrecht. Op die locaties worden patiënten opgenomen, op de andere drie locaties van Annatommie mc niet.

Eén van die verbeterpunten, over de vroege herkenning en behandeling van vitaal bedreigde patiënten, moet Annatommie mc uiterlijk 9 september 2018 op beide locaties doorvoeren. Voor de overige verbeterpunten, die alleen voor locatie Amstelveen gelden, heeft Annatommie mc twee maanden langer de tijd. Als Annatommie mc niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Door: Redactie Nationale Zorggids