Normal_e-sigaret

De e-sigaret lijkt nog schadelijker dan gedacht. Er komen dampen vrij die belangrijke immuuncellen mogelijk aantasten, zeggen Britse onderzoekers. Het roken van e-sigaretten zorgt namelijk voor ontstekingen en tast de activiteit van de alveolaire macrofagen aan. Deze fagen gaan de strijd aan met schadelijke bacteriën, allergenen en stofdeeltjes. Dat meldt NU.nl. 

De onderzoekers benadrukken dat het om een kleine studie gaat en dat de gevolgen van het roken van een e-sigaret tot maximaal 48 uur erna zijn bekeken. De gezondheidseffecten die optreden na het roken van een elektronische sigaret zijn gelijkend aan de effecten die optreden na het roken van een normale sigaret.

Eerder stelde een ander Brits onderzoeksteam al vast dat een e-sigaret 95 procent minder schadelijk is voor het lichaam dan een normale sigaret. “E-sigaretten zijn niet geheel zonder risico, maar in vergelijking met roken blijven ze vele malen minder schadelijk. Het probleem is nog steeds dat mensen denken dat ze minstens zo schadelijk zijn”, zei professor Kevin Fenton in 2015. 

Door: Redactie Nationale Zorggids