Normal_vlees

Een koolhydraatarm en vleesrijk dieet, zoals het Paleo-dieet, is in verband gebracht met een kortere levensduur. Eters van koolhydraten leven gemiddeld langer dan mensen die een koolhydraatarm en vleesrijk dieet volgen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De wetenschappers richtten zich in dit onderzoek met name op mensen tussen de 40 en 60 jaar oud.  Dat meldt NU.nl. 

Mensen die vooral leven op dierlijke eiwitten en vetbronnen, zoals kip, varkensvlees, rundvlees en lam, leven mogelijk korter dan mensen die meer koolhydraten binnenkrijgen. Volgers van het Paleo-dieet krijgen bijvoorbeeld veel vlees binnen en ze eten noten, groenten en fruit. Maar wat er in dit dieet moet worden gemeden zijn peulvruchten, granen, tomaten, paprika en aardappelen.

De onderzoekers richtten zich op mensen die dagelijks minder dan 40 procent van hun calorieën uit koolhydraten binnenkregen. “Onze data suggereren dat koolhydraatarme diëten gebaseerd op vlees in verband kunnen worden gebracht met een korter totale levensduur en moeten worden ontmoedigd”, zegt hoofdonderzoeker Sara Seidelmann. Wie in plaats van vlees meer noten en avocado’s eet, heeft betere kansen op een langere levensduur.

Wie overigens veel koolhydraten eet (een dagelijks inname van minstens 70 procent van de totale voedselinname), loopt ook het risico op een korter leven, maar dit gaat minder snel dan bij een koolhydraatarm dieet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids