Normal_ziekenhuiseten

Het Kanker Instituut van het Catharina Ziekenhuis zorgt ervoor dat haar patiënten hoe dan ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Kankerpatiënten hebben vaak moeite om genoeg te eten en daarom past het Kanker Instituut de maaltijd af op de persoon. Zo kan de één alleen sondevoeding krijgen en eet de ander zeven kleinere maaltijden per dag in plaats van drie normale maaltijden. Dat meldt Omroep Brabant. 

Tijdens de behandeling wordt er niet alleen aandacht besteed aan voeding, maar ook aan beweging en de mentale gezondheid van de patiënt. “De hele behandeling is een soort marathon en voor een marathon moet je trainen om zo goed mogelijk over de finish te komen”, zegt chirurg Misha Luyer van het Catharina Ziekenhuis. Patiënten doen daarom voor hun behandeling een conditietest. De uitslagen daarvan vormen de basis voor een trainingsprogramma.

Patiënten die voldoende bewegen en genoeg eten, gaan daarna een gesprek aan met een gespecialiseerd verpleegkundige over wat de behandeling inhoudt en welke gevolgen de behandeling heeft. De verpleegkundige houdt ook na de behandeling contact met de patiënt om eventueel nazorg te leveren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids