Normal_tanden__tand__gebit__tandarts__lach__mond

Mixdrankjes met alcohol zijn zeer schadelijk voor de tanden. Een Britse tandarts waarschuwt voor de tanderosie die optreedt bij het nuttigen van drankjes als gin-tonic en Wodka Cruiser. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Frisdranken, maar ook eten, kunnen heel zuur zijn. Zelfs als ze juist zoet smaken. De combinatie met suikers maken ze heel erg slecht voor je tanden en daar zijn Nederlanders nog niet genoeg van bewust”, legt Ruurd Westra van Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) uit. De zuren zitten in de frisdranken die door de alcohol worden gemixt.

Een pH-waarde tot 5,5 is onschadelijk voor de tanden. Daarom is water, met een pH-waarde van 7, niet gevaarlijk. Ook melk en chocomel zijn veilige keuzes. Een gin-tonic heeft een waarde van 2,2 en is dus een stuk zuurder en gevaarlijker voor het gebit.

Tanderosie komt in Nederland steeds vaker voor. Er heerst vaak nog onwetendheid over het ontstaan ervan. Niet alleen frisdrank, maar ook sterke drank is gevaarlijk voor de mond. Sterke alcoholische dranken verhogen de kans op mondkanker. Wie graag mixdrankjes of cocktails drinkt, wordt aangeraden om deze via een rietje te drinken en veel water tussendoor te drinken. Tandenpoetsen is goed, maar pas een uur na het laatste drankje, zegt tandarts Westra. 

Door: Redactie Nationale Zorggids