Normal_medicijnen

Farmaceut Aurobindo Pharma B.V. heeft, in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), besloten om twee batches van het bloeddrukmedicijn Valsartan terug te roepen. Valsartan wordt gebruikt tegen hoge bloeddruk en hartfalen. Eigen onderzoek van het bedrijf heeft vervuiling met NDMA aangetoond in de grondstoffen van het middel. Dat meldt het CBG. 

In juli riep de IGJ een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan terug. Dit vanwege de ongewenste stof NDMA in de medicatie. Het ging hier om een terugroepactie door heel Europa.
Aurobindo Pharma B.V. heeft een andere grondstofleverancier dan de leverancier bij de eerste terugroepactie. Nu blijkt uit eigen onderzoek van de fabrikant dat er bij twee voor de Nederlandse markt bestemde partijen valsartan een zeer lage hoeveelheid NDMA-vervuiling is aangetroffen. De aangetroffen hoeveelheid is lager dan de hoeveelheden in de valsartan-producten die in juli en augustus van dit jaar zijn teruggeroepen.

Aurobindo heeft geen andere batches in Nederland op de markt dan deze twee waarin grondstof van deze leverancier is gebruikt. Het CBG benadrukt dat het om slechts één partij van elk van de twee genoemde middelen gaat. Partijen van deze producten die hierna op de markt gekomen zijn, zijn bereid met grondstof van een andere producent. 

Door: Redactie Nationale Zorggids