Normal_ziekenhuis__wachtruimte

In de afgelopen jaren zijn te veel ziekenhuisfusies goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hierdoor is de markt van ziekenhuizen te geconcentreerd, is er te weinig concurrentie en kunnen zorgverzekeraars moeilijk zorg inkopen op basis van kwaliteit. Dat zijn de bevindingen van gezondheidseconoom Anne-Fleur Roos, die onderzoek deed naar de fusies. Dit meldt Skipr.

ACM heeft als taak om te voorkomen dat een bepaalde markt te geconcentreerd wordt en kan daarom fusies afwijzen als deze niet bevorderlijk zijn voor de prijzen en kwaliteit. Toen marktwerking werd ingevoerd voor ziekenhuizen, dacht ACM dat er automatisch meer sprake was van concurrentie. Ziekenhuizen mochten massaal fuseren, omdat gedacht werd dat zelfstandige klinieken de concurrentie op gang zouden houden.

Echter blijkt dat er slechts heel weinig van dit soort zelfstandige klinieken bij zijn gekomen sinds die tijd. Dit heeft er toe geleid dat de ziekenhuismarkt op dit moment te geconcentreerd is. Dit leidt tot een verscheidenheid aan problemen. Een fusie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en de Rivas Zorggroep sluit bijvoorbeeld concurrentie uit van andere zorgaanbieders tussen Dordrecht en Gorinchem.

Ook zorgverzekeraars ondervinden problemen door de vele fusies. “Zorgverzekeraars en ziekenhuizen zijn in veel regio’s wederzijds afhankelijk van elkaar geworden. Daardoor in het moeilijk voor de verzekeraars om op basis van de prijs of kwaliteit zorg in te kopen”, aldus de gezondheidseconoom.

ACM controleert strenger

ACM heeft in december al aangekondigd strenger te gaan controleren op ziekenhuisfusies.  Voorheen werd van alle 34 fusies die zijn voorgelegd, maar één afgewezen. Roos stelt echter dat dit plan van AMC te laat komt. Het probleem met de vele fusies was al bekend en dat heeft geleid tot hogere prijzen die niet per se hebben geleid tot een verbetering van de kwaliteit van zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids