Normal_medicijnen_fruit

Huisarts Tamara de Weijer van de Vereniging Arts en Leefstijl heeft samen met het Langerhans Instituut een handleiding opgesteld voor huisartsen met daarin adviezen over het afbouwen van medicijnen bij mensen met diabetes type 2. De Weijer denkt dat zeker de helft van diabetici typ2 kan stoppen met het slikken van medicijnen door gezond te leven en te eten. De handleiding wordt vandaag overhandigd aan de Tweede Kamer. Dit melden NRC en RTL Nieuws. 

“In de richtlijn voor huisartsen staat ‘leefstijl’ bij diabetes op nummer één, maar in de praktijk wordt die stap overgeslagen en schrijft de huisarts meteen metmofrine voor om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. En als de pillen onvoldoende werken ook nog insulinetherapie”, zegt De Weijer over de huidige gang van zaken.

Patiënten die beginnen met gezonder eten mogen volgens de nieuwe handleiding meteen starten met de afbouw van medicatie. De Weijer snapt dat sommige patiënten dit eng zullen vinden, maar daarin ligt ook een ondersteuningstaak voor huisartsen. Zij kunnen hiervoor bijgeschoold worden via cursussen van VGZ.

Diabetes kost de Nederlandse samenleving nu nog 1,6 miljard euro, maar als de helft kan stoppen met het slikken van medicijnen kan dit jaarlijks een besparing van honderden miljoenen euro’s opleveren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids