Normal_onderzoek_bed_dokter_huisarts

Medisch Centrum Bernadotte (voorheen Gezondheidscentrum Medimel) heeft een aanwijzing gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De huisartsenpraktijk voldoet niet aan de eisen voor goede zorg. Eerder legde de inspectie al een bevel tot sluiting op, waardoor de praktijk tijdelijk geen zorg mocht verlenen. Dit bevel is opgeheven nadat de acute risico’s waren weggenomen. Dit meldt IGJ. 

Benodigde verbetermaatregelen 

De bestuurder van het Medisch Centrum moet zorgen voor een goede beschikbaarheid en bereikbaarheid van de huisartsenpraktijk, een goede waarneming van de patiënten tijdens avonden, nachten en weekenden en er is meer voldoende opgeleid personeel nodig. Momenteel zijn de patiëntendossiers ook niet op orde. Ze moeten volledig en geactualiseerd zijn. Instrumenten moet goed gesteriliseerd worden en in de juiste omstandigheden bewaard. Tot slot is een systeem nodig waarbij incidenten goed worden geanalyseerd en waarbij uit incidenten geleerd wordt.

De bestuurder moet aan de slag gaan met de gevraagde verbeteringen. Daar staan, afhankelijk van de gevraagde verbetering, verschillende termijnen voor. Over uiterlijk vier maanden moet de bestuurder alle verbeteringen hebben doorgevoerd. Tot die tijd moet de bestuurder de  inspectie regelmatig informeren over de stand van zaken.

Last onder bestuursdwang

Inspecteurs kunnen de voortgang ook controleren tijdens (onaangekondigde) inspectiebezoeken. Als Medisch Centrum Bernadotte niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder bestuursdwang opleggen.

Door: Redactie Nationale Zorggids