Normal_cola_-_frisdrank_-_gezond_-_voeding_-_suiker

Het drinken van light frisdrank is mogelijk toch niet zo gezond als geclaimd wordt. Onderzoekers uit Israël en Singapore waarschuwen consumenten voor de mogelijk gevaarlijke effecten van light frisdrank. Het risico zit volgens hen vooral in de zoetstoffen die worden toegevoegd, zoals aspartaam. Dit meldt RTL Nieuws.

De onderzoekers waarschuwen dat de zoetstoffen gevaarlijk zijn voor de bacteriën in de darmen. “Zodra de zoetstoffen aan het spijverteringssysteem worden toegevoegd, raken de darmbacteriën vergiftigd” De goede darmbacteriën zouden onder andere zorgen voor een goed functionerend hormoonsysteem, een goede spijsvertering en immuunsysteem en de opname van voedingsstoffen. “Kunstmatige zoetstoffen kunnen voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen.”

Zoetstoffen die onderzocht zijn, worden gebruikt in Europa en Nederland. Het gaat over het bekende aspartaam, maar ook om sucralose, neotaam, acesulfaam kalium-k en saccharine. Het Voedingscentrum stelt dat alle zoetstoffen die in Europa gebruikt worden, goedgekeurd zijn door de EFSA. Ook hebben alle zoetstoffen een E-nummer. Dat zou betekenen dat ze veilig gebruikt kunnen worden. “De resultaten kunnen aanleiding geven voor verder onderzoek, maar dit soort onderzoek heeft op zichzelf een lage bewijskracht.” Er zou volgens het Voedingscentrum niet genoeg bewijs zijn om een algemene uitspraak te doen over een bepaald verband tussen voeding en gezondheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids