Normal_verband

Ernstige brandwonden maken een patiënt zo ziek dat deze zonder adequate behandeling kan overlijden aan de zogenoemde ‘brandwondenshock’. Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht is dan de oplossing. Maar het berekenen van de juiste hoeveelheid is wereldwijd een serieus probleem voor brandwondenartsen. Onder- of overdosering leidt namelijk tot immense problemen en een goede methode om dit direct te meten was er tot nu toe niet. Een veelbelovende oplossing wordt momenteel onderzocht door onderzoekers van het Brandwondencentrum Rotterdam. Dit meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. 

“Het meten van microcirculatie helpt bij de genezing van brandwonden en leidt straks niet alleen tot een korter verblijf op de Intensive Care, maar ook tot minder littekenvorming”,  zegt Kees van der Vlies – traumachirurg en medisch manager van Brandwondencentrum Rotterdam (Maasstad Ziekenhuis).

Vitale functies

Door de juiste hoeveelheid vocht toe te dienen behoudt de patiënt de vitale functies, zoals hartslag, ademhaling, temperatuur en bloeddruk, en minimaliseert de ophoping van vocht in het lichaam. De huidige methode, waarbij de hoeveelheid vocht pas achteraf wordt gemeten, noemt Van der Vlies te grof.

“Bij de nieuwe methode meten we met een speciale sensor de doorbloeding van de haarvaten, de vochtverdeling in het lichaam op microniveau (het kleinste niveau). We weten daarmee direct of er voldoende vocht is toegediend om de doorbloeding tot in de kleinste haarvaatjes te laten plaatsvinden. Daarnaast maken we als het ware superscherpe foto’s van de wond – veel scherper dan tot nu toe mogelijk was – waarmee we de doorbloeding van de brandwond kunnen vaststellen. We kunnen zo vrijwel ‘real time’ zien hoe het toegediende vocht de brandwond bereikt, voorziet van bloed en daarmee een gunstige omgeving voor wondgenezing creëert.”

Nader onderzoek

De brandwond zal tijdens de eerst cruciale fase na een ongeval niet dieper worden, wordt het herstel eerder in gang gezet en wordt onder- of overdosering voorkomen. Deze toepassing betekent nieuwe kennis over de vochthuishouding in het lichaam. Van der Vlies gaat nu onderzoeken hoe de methode het beste en zo snel mogelijk toegepast kan worden op brandwondenpatiënten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids