Normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

Smartphones zitten vol met bacteriën. Een smartphone bevat meer bacteriën dan andere gebruiksvoorwerpen omdat we het apparaat vaak vasthebben, ook nadat we andere voorwerpen hebben gebruikt. Mensen gebruiken hun telefoon bovendien regelmatig als ze op het toilet zitten. Het bedrijf PEAK-IT heeft een speciale smartphone-reiniger ontwikkeld voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen waar veelal mensen met een verzwakte weerstand verblijven. Dit meldt RTL Nieuws. 

De reiniger van PEAK-IT maakt een mobiele telefoon binnen acht minuten compleet schoon. Het uv-licht dat in de reiniger zit dood de bacteriën en ozon desinfecteert ze. In het dagelijks leven is zo’n intense reiniger niet nodig, maar in ziekenhuizen en verpleeghuizen kan het slim zijn om op deze manier de smartphones, waar per vierkante centimeter tussen de twee- en vierduizend bacteriën op zitten, schoon te maken.

Eerder dit jaar pleitte beroepsvereniging V&VN al voor een richtlijn voor het schoonhouden van telefoons en tablets in de zorg. V&VN voerde zelf onderzoek uit naar het gebruik van telefoons en tablets, waaruit bleek dat zeker 30 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden haar telefoon misschien een paar keer per jaar schoonmaakt. Het merendeel realiseert zich waarschijnlijk niet hoe vies zo’n apparaat kan zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids