Normal_vaccinatie_prik_2534

Vorig jaar overleden een recordaantal mensen aan de gevolgen van griep. Tijdens het vorige griepseizoen overleden 9.500 mensen meer dan gebruikelijk is tijdens de periode waarin griep heerst. Sommige deskundigen zeggen dat het zelfs gaat om het hoogste aantal sterfgevallen sinds de Tweede Wereldoorlog. Het vaccin zou niet genoeg bescherming bieden en daarom zouden andere opties overwogen moeten worden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Griepdeskundige Ted van Essen stelt dat het Nederlandse griepbeleid niet zonder tekortkomingen is. “We liepen jarenlang voorop maar nu zakken we af.” Ook halen steeds minder mensen de griepprik, ook als zij daar wel voor in aanmerking komen. Het percentage daalde van 75 naar ongeveer 50 procent.

Drievoudig vaccin

Het probleem met het huidige vaccin zit in het aantal griepvirussen die in de vloeistof zitten. In Nederland wordt er gewerkt met een drievoudig vaccin, waarin drie soorten griepvirussen verwerkt zitten. In andere landen wordt gewerkt met een viervoudig vaccin. Deze biedt bescherming tegen meer soorten van het virus en zou hierdoor meer sterfgevallen kunnen voorkomen. Deze zijn echter wel duurder in de aanschaf. Volgens het RIVM loopt het huidige contract voor griepvaccins af in 2019. Binnenkort wordt een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de keuze voor een nieuw griepvaccin wordt belicht.

Door: Redactie Nationale Zorggids