Normal_condoom_soa_seks

GGD regio Utrecht gaat volgend jaar een maand lang bijhouden wat voor telefoontjes het binnenkrijgt op de anonieme soa-poli. De GGD neemt vanaf 2019 de taken over van de soa-poli in het UMC Utrecht. Dit meldt de Telegraaf. 

Sinds dit jaar worden anonieme bellers niet zomaar neergepend voor een afspraak. Een telefonist bepaalt of iemand met een groot probleem zit en bijvoorbeeld symptomen van een soa vertoont. Zo ja, dan krijgt hij of zij een afspraak. Zo nee, dan moet de beller naar de huisarts, een particuliere soa-tester of een thuistest uitvoeren. Deze maatregelen volgen op de grote wachttijden die zijn ontstaan bij consulten.

De Utrechtse gemeenteraad wil weten of bellers die geen afspraak krijgen bij de kliniek, zich alsnog laten testen. Daarom gaat de GGD volgend jaar een maand lange alle telefoontjes handmatig registreren. “Deze uitgebreide registratie levert in een kort tijdsbestek een beeld van het aantal personen dat belt, het aantal mensen dat doorverwezen wordt, de reden van verwijzing, naar welke instantie verwezen wordt en welke categorie cliënten het vaakst verwezen wordt”, legt wethouder Victor Everhardt uit.

Met de uitkomsten van dit onderzoek wil de gemeente Utrecht campagnes opzetten om de juiste doelgroepen te bereiken. Mocht bijvoorbeeld blijken dat vooral jongeren doorverwezen worden of op een zelftest aangewezen zijn, dan kan hiervoor een campagne worden opgesteld. 

Door: Redactie Nationale Zorggids