Normal_sanquin-logo

Een grote voorraad stamcellen wordt vandaag onder politiebegeleiding vervoerd van Leiden, waar het materiaal tot nog toe werd opgeslagen, naar Amsterdam, waar het voortaan wordt beheerd. Het gaat om stamcellen uit navelstrengen van baby's, waarmee ernstig zieke mensen gebaat kunnen zijn.

Sanquin Bloedvoorziening heeft besloten voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal, dat voor de speciale navelstrengbloedbank wordt vergaard bij geboorten op verschillende plekken in Nederland. Aanstaande moeders kunnen zich daarvoor opgeven. De afname is niet belastend voor moeder noch kind, aldus een woordvoerder, maar wel erg belangrijk.

"In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven."

1.500 donaties per jaar

Er worden per jaar ongeveer 1.500 navelstrengdonaties afgenomen, in Amsterdam (OLVG), Bergen op Zoom (Bravis Ziekenhuis) en Delft (Reinier de Graaf Ziekenhuis en het Verloskundig Samenwerkings Verband voor de regio). Ze werden bewaard in Leiden, maar Sanquin is al een aantal jaren bezig activiteiten te concentreren op de hoofdvestiging in Amsterdam.

Door: ANP