Normal_bouw

Steeds minder zelfstandige bouwvakkers sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Dit is deels te wijten aan de hoge premies die gepaard gaan met zo’n verzekering, maar ook de verzekeraars spelen een grote rol in de afname van het aantal AOV’s door bouwvakkers. Zij willen oudere zzp’ers in de bouw geen verzekering meer laten afsluiten omdat deze groep een verhoogd risico op gezondheidsproblemen heeft. Dit meldt Trouw. 

Oudere zelfstandige bouwvakkers die wel een AOV hebben, verliezen deze alsnog op hun zestigste. Mede om die reden is het aantal verzekerde zzp’ers in de bouw in zeven jaar tijd gedaald van 43 procent naar 31 procent. Een andere reden is overigens dat het aantal zzp’ers in deze sector flink is gegroeid en daarmee ook de groep onverzekerden.

Geen recht op bijstand

Belangenorganisaties laten van zich horen. Zo noemt ZZP Nederland de situatie schrijnend voor onverzekerden. Bouwvakkers die door ziekte niet meer kunnen werken moeten gebruikmaken van de bijstand. En veel van hen hebben daar niet eens recht op omdat ze te veel vermogen opgebouwd hebben, aldus Zelfstandigen Bouw. Wie wel verzekerd is, kan er tot zijn zestigste gebruik van maken. Stukadoors en stratenmakers komen op hun 55ste zonder AOV te zitten.

Hoge maandpremie AOV

Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat mensen met een verhoogd gezondheidsrisico altijd een hogere premie moet betalen. Indien zij dit niet kunnen betalen, dan kunnen ze de premie ook niet aanbieden. Onbekend is hoe veel geld stratenmakers of stukadoors maandelijks moeten neerleggen. Vermoedelijk betalen ze maandelijks tussen de 500 en 600 euro.

Door: Redactie Nationale Zorggids