Normal_ziekenhuisbed_ziekenhuis

Het MC Slotervaart-ziekenhuis in Amsterdam en het MC IJsselmeerziekenhuis hebben uitstel van betaling aangevraagd. Dat zorgde voor een golf aan reacties van betrokken partijen, zoals de gemeente Lelystad, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en aandeelhouders. “Een faillissement is mogelijk onafwendbaar”, zo werd medegedeeld aan medewerkers en patiënten.

Gemeente Lelystad vindt het heel belangrijk dat het ziekenhuis blijft bestaan, om zo de inwoners van Lelystad en omstreken te voorzien van zorg. De gemeente wil dan ook dat medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over de situatie.

Ook de aandeelhouders van de ziekenhuizen zijn niet te spreken over de gang van zaken. “Door deze harde en cynische opstelling van de verzekeraars worden de belangen van de patiënten op onverantwoorde wijze in de waagschaal gesteld”, zo laten de aandeelhouders weten in een persbericht. “Het is onbegrijpelijk dat zorgverzekeraars eenzijdig kunnen beslissen de al tientallen jaren bestaande contractering van zorg acuut op te zeggen.”

Zorgverzekeraars haken af

Dat het opzeggen van een contract zeer grote gevolgen heeft, realiseerde Zilveren Kruis zich. Meerdere zorgverzekeraars zegden hun contracten op met de twee ziekenhuizen. Reden hiertoe is dat het de ziekenhuizen niet is gelukt om een financieel haalbaar toekomstscenario op te stellen. Zilveren Kruis zegt “zorgvuldig met premiegeld” om te moeten gaan en dat er daarom geen andere optie was dan afhaken. De financiële situatie bij de ziekenhuizen bleek begin deze maand slechter dan verwacht. “Zilveren Kruis heeft daarom besloten geen extra geld meer te lenen.”

SEH gesloten in MC Slotervaart

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het MC Slotervaart is per direct gesloten. Patiënten die in de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen liggen hoeven zich geen zorgen te maken over de continuïteit van de zorg, zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. “Bewindvoerders zullen alles uit de kast trekken om de ziekenhuizen open te houden. Daarbij hebben ziekenhuizen altijd noodscenario's om te waarborgen dat patiënten niet van zorg verstoken blijven als er iets misgaat”, aldus de woordvoerder.

Door: ANP