Normal_diabetes__suikerziekte_bloedprikken

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe behandeling ontdekt voor patiënten met diabetes type 2. Dankzij deze behandeling hoeven ze pas veel later of helemaal geen insuline meer te spuiten. De resultaten van de nieuwe studie zijn gisteren, met voorzichtige enthousiasme, gepresenteerd op een congres in Wenen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

“Door deze behandeling kan het gebruik van insuline worden uitgesteld of misschien wel worden voorkomen. Dat is veelbelovend”, zegt hoogleraar Jacques Bergman van het Amsterdam UMC. Hij en zijn collega’s plaatsen bij vijftig patiënten met diabetes type 2 een ballon in de twaalfvingerige darm. In de ballon zat heet water dat het slijmvlies in de dunne darm wegschroeide. Na enkele weken groeide nieuw slijmvlies terug, verbeterde de bloedsuikerspiegel en was geen insuline-injectie nodig. Bij 90 procent van de deelnemers was de ziekte na een jaar nog steeds stabiel.

Vooralsnog denken de wetenschappers dat een specifieke groep diabetes type 2-patiënten baat heeft bij de nieuwe behandeling. Het gaat hier om 700.000 diabetici die nog geen insuline spuiten en dat dankzij het ballonnetje met heet water hopelijk ook nooit hoeven te doen. Als uit een ander onderzoek met prikkende diabetespatiënten blijkt dat de behandeling nut heeft, kunnen zij stopen met spuiten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids